Widget left

Add widget content here

Widget right

Add widget content here

Rolada czekoladowa

Składniki

75 g mąki
50 g + 2 łyżki kakao w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dużych jajek, żółtka i białka osobno
150 g cukru
2 łyżki stopionego masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
Krem irish cofee
5 żółtek z dużych jaj
120 g cukru
2 łyżki irlandzkiego likieru kawowego
50 g mąki
500 ml mleka
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W tym przepisie wykorzystano
15,00 PLN
LoadingDodawanie do koszyka

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Posmaruj masłem blachę do pieczenia z niskimi krawędziami 42X30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, 50 g kakao i proszek do pieczenia. W dużej misce mikserem na wysokich obrotach ubijaj żółtka jajek, 50 g cukru oraz masło, aż staną się jasne i geste. Dodaj wanilię. Dodaj suche składniki. Mikserem na średnich obrotach ubijaj na pianę jajka z solą. Przełącz mikser na wysokie obroty, stopniowo dodawaj pozostałe100 g cukru, ubijając, aż zacznie formować się sztywna piana. Przełóż ją do ciasta, a następnie przekładaj łyżką do przygotowanej blachy. Piecz przez około 10-12 minut, aż stanie się sprężysta w dotyku. Posyp czystą ściereczkę kuchenną kako i przełóż na nią ciasto. Używając ściereczki jako prowadnicy, delikatnie zawiń ciasto. Pozostaw do ostygnięcia. Irlandzki krem kawowy. Ubij żółtka, cukier i likier, aż staną się jasne i geste. Zgotuj mleko. Do miski włóż mąkę i sól, wlej odrobinę zagotowanego mleka i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dolej resztę mleka, cały czas mieszając, dodawaj jajka i cukier. Pozostaw na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż mikstura zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Odwiń ciasto i grubo posmaruj większością kremu, pozostawiając wolną krawędź szerokości 2,5 cm. Ponownie zawiń ciasto. Posmaruj pozostałym kremem i posyp kakao.

Przepis pochodzi z książki „Złota księga czekolady ” McRae Books

 

Możliwość komentowania jest wyłączona.

Zobacz także:

Bochen z kropelkami czekoladowymi

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę o wymiarach 23x13cm...

Podwójnie czekoladowe Bownie z żurawiną

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj masłem kwadratową formę...

Chocolate Chip Cookies

Do miski przesiej  mąkę, sodę oraz sól. W...

Ciasteczka czekoladowe Black & Whites

W miseczce ustawionej na garnku z gotującą się...

Naleśniki z czekoladą

Super szybkie naleśniki z czekoladą. Upiec naleśniki, na...

star Copyright 2017 Chocodami star